Skickliga hantverkare nyckeln till tillväxt

– En nyckel för att kunna växa uthålligt i byggbranschen är att attrahera skickliga lokala hantverkare som jobbar med de bästa maskinerna och verktygen. Det skapar förtroende hos kunderna. Hantverkarna pratar positivt om sin arbetsgivare – och då är det lätt att rekrytera nya medarbetare.

Det säger Rickard Alm, sedan i höstas en av fyra nya ägare av Länsbygg i Norrbotten AB som är ett av länets äldsta byggföretag, lokaliserad i Luleå. Han utgör tillsammans med kompanjonen Mattias Sundqvist den nya operativa ledningen i företaget.

Ytterligare en delägare arbetar deltid och tillför kompetens. Den fjärde delägaren är en erfaren finansiär i byggbranschen som skjutit till ägarkapital och har särskild strategisk kompetens.

Tredubbling på kort tid

Antalet hantverkare hos Länsbygg har tredubblats på mindre än ett år och företaget investerar i nya maskiner, nya verktyg och nya bilar samt moderna digitala stödfunktioner. Man har alltså redan kommit en god bit på väg för att förverkliga den affärsstrategi som de nya ägarna har.

Rickard Alm kommer närmast från ett jobb som biträdande affärsområdeschef på NYAB med ansvar för Byggavdelningen. Han jobbade tidigare på Peab och har stor erfarenhet av byggprojekt i hundra miljoners klassen.

Mattias Sundqvist var senast regionchef med ansvar för på YIT-koncernens verksamhet i Norrland där man också jobbade med stora projekt.

Vill expandera geografiskt

Men Länsbygg ska inte satsa på stora prestigeprojekt som det kommer att finnas gott om i Norrbotten de närmsta decennierna.

– Vi fortsätter i första hand att expandera inom sektorer där Länsbygg redan har ett gott namn, nämligen byggservice, mindre nybyggen, försäkringsprojekt och fastighetsutveckling. I framtiden hoppas vi kunna expandera geografiskt inom de sektorer där vi idag är skickliga, säger Rikard Alm.

Moderniserar genuin kunskap

– Vi har ett starkt affärstänk och vill utveckla Länsbygg utifrån den goda grund tidigare ägare lagt med egna hantverkare i stället för bemanning, säger Rickard Alm. Vi vässar och moderniserar genuin norrbottnisk byggkunskap, bland annat byggande i – och för – kallt klimat. Egna hantverkare med modern utrustning innebär ständigt ökande kompetens inom företaget, och att den förs vidare till nya generationer hantverkare.

Orderböckerna är välfyllda inför framtiden.

– Att satsa på lokala hantverkare innebär också att företagets kunskap ständigt byggs på och förs vidare till nya generationer hantverkare, säger nya företagsledningen hos Länsbygg i Luleå, Mattias Sundqvist och Rickard Alm. De ser hantverkarna som en nyckelgrupp i kvalitetsarbetet. Foto Jesper Matti.

Bli en länsbyggare

Vi är en stabil och trygg arbetsgivare med höga kvalitetskrav som tror på att ansvar leder till utveckling, därför investerar vi långsiktigt i våra Länsbyggare!
KARRIÄR

Senaste nyheterna

Besök oss