Att man ska få jobba på en trygg och säker plats är en självklarhet för Johan. Skyddsombudsrollen innebär att vara lyhörd för det som pågår, både det som syns men också det som kan dyka upp.
Sedan drygt en månad tillbaka klev han in på Länsbygg Umeå som skyddsombud men han är långt ifrån ny i branschen. Johan är snickare i grunden och har de senaste åren även arbetat som skyddsombud på tidigare arbetsplatser.
– Som skyddsombud går man en kurs på några dagar, men det mesta lär man sig på plats. Det gäller att kunna läsa folk, ha koll på det runt om sig och förstå vad som skulle kunna gå snett, innan det händer.

Hans dagar kan bestå av att se över verktyg, uppmärksamma risker och ibland hjälpa sina kollegor vidare till rätt kompetens om någon behöver stöd, både fysiskt och psykiskt. Rutiner och uppmärksamhet går hand i hand.
– Det handlar om ganska mycket mer än bara hjälm och skyddsskor. Folk ska må bra, ha rätt grejer och jobba säkert, det viktigaste är det man snappar upp i det dagliga, säger han.
Ett arbete som bygger på goda värderingar
På Länsbygg tycker han att det finns ett genuint engagemang kring kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Riskanalyser och skyddsronder är en självklar del av vardagen, inte bara något som “ska göras”.
– Man gör jobbet på riktigt här. Det är inte bara snack. När vi kommer till en ny arbetsplats så går man igenom riskerna innan någon ens kliver in och börjar jobba, jag kontrollerar arbetsplatsen, pekar ut risker och det tas på allvar.
I samma anda försöker man också tänka till i det miljömässiga arbetet. Nu har Länsbygg börjat lämna in brukbara vitvaror och restmaterial till Returbutiken i Umeå som är ett sätt att låta saker som fortfarande fungerar komma till användning i stället för att slängas.

Returbutiken drivs av Umeå kommun och är en av Norrlands största återbruksbutiker. Här ges material ett nytt liv, och samtidigt skapas meningsfull sysselsättning. Ett enkelt initiativ men med stort värde, både för miljön och samhället.
“Man ska kunna snacka om allt – även det som inte syns”
Johan är också noga med att lyfta den psykosociala biten av arbetsmiljön. Han vill vara en person som kollegor vågar vända sig till, oavsett vad det handlar om.
– Det är inte alltid man har en toppen dag, och det är inte alltid man visar det heller. Jag försöker vara en sån man kan snacka med, även om det inte gäller jobbet. Jag kanske inte kan lösa allt, men jag tycker det är viktigt att alltid finnas tillhands om man behöver prata av sig.
Personliga vapendragare: Kåporna, hammaren och golfklubborna
När han ska nämna något han alltid har med sig på jobbet tar det inte lång tid innan han har svar.
– Kåporna. Alltid. Och hammaren. Den tar jag mig långt med, säger han och skrattar.
På fritiden verkar han inte rastlös då Johans intressen spänner över allt från slalom och fiske till golf, mycket golf. Särskilt på sommaren.
– Det finns en hel del klubbar här, så det blir rätt många rundor när det är säsong. Vintertid är det hockey. Björklöven, så klart.

Framåt tillsammans
Även om han fortfarande är ny på Länsbygg, känner Johan redan att han hamnat hemma. För honom handlar framtiden om att fortsätta göra skillnad både i det lilla och stora.
– Jag ser fram emot att få fortsätta jobba med bra folk, vara med och driva på skyddsfrågorna och få bygga vidare på något som redan är bra till något ännu bättre.